# STRADANJA HRVATA OD BEČA DO H

POKRET ZA PREPOROD HRVATSKOG DUHA I POTICANJE NATALITETA U HRVATSKOJ – ŽIVOT ŽELI SVIM HRVATIMA VIŠE SAMOINICIJATIVNOG ZALAGANJA ZA OPĆE DOBRO I PUNO SREĆE U 2008.

STRADANJA HRVATA OD BEČA DO HAAGA
SU ODRAZ HRVATSKE NAIVNOSTI
Naročito generalima bi trebalo biti jasno da se po iskonu u konstelacijama čuva pravdu silom, ali predvođena razumom, bez pogovora, posebno kada se brani dostojanstvo vlastitog ognjišta, što bi trebalo biti jasno svakom čovjeku. Ukoliko netko ovo niječe u vlastitoj zajednici, proturječi razumu - nerazuman je i tvori nedjelo, na strani je zla i ruši opće dobro zajednice, koja je tu zbog dobra i zadovoljstva pojedinca, a bez koje se to ne može postići. Hrvati ovo kao da još nisu naučili pa i danas ponavljaju grješke zbog kojih plaćaju sve harače, uključujući i danak u krvi. Ako je danas Hrvatu upitan dostojanstven život u Hrvatskoj nakon što je izborena donekle samostalna Hrvatska država, zašto je došlo do takvog stanja? Vjerojatno je Hrvatska ostala kao cvijeće bez vode – Hrvati su zaboravili da život teče i da je u tom pravcu potrebna stalna briga, budnost i angažiranje, a ne to kako su se neki Hrvati i čuvari Hrvata uopće, ponijeli i dalje ponašaju nakon što su opljačkali sami sebe, orgijaju – zahvaljujući plijenu koji su nakupili u ratu – kao da su osvajali – umjesto oslobađali Hrvatsku koja je bila pod okupatorom. Gdje je problem? Moralne vrijednosti su urušene – i zbog toga su se Hrvati sami ponovo zarobili. Dalje, bez velikog propitkivanja, bit će nam lakše pratiti posljedice, kao nedaće i zlo na terenu koje trpimo – po zasluzi.
Lov je sport za nadređene – naročito na krupnu divljač, k tome šume u Europi već stoljećima «primjerno» pripadaju gospodarima kao materijalna bogatstva dakle, nije lov na krupnu divljač za sluge i robove. Kroz više stoljeća kažnjavalo se Hrvate u Hrvatskoj kada bi se usudili loviti u okupiranoj Hrvatskoj - što je posljedica hrvatske nebrižnosti za opće dobro uključujući šume i divljač koje zahtijevaju također uredno dnevno angažiranje i brigu. Kada tako nije na terenu, lukavi okupator silom prigrabi šumu i divljač za sebe, čime provodi svoju želju. Sve to nije u redu gledano s Hrvatske strane – ali ako je pravda odraz uredna ponašanja onda su Hrvati odgovorni za stanje u Hrvatskoj. Tako je to oduvijek bilo, tako je to bilo i 1664. godine nakon što se Nikola Zrinski pobunio protiv Austrije kao hrvatskog okupatora. Stradao je od strane Austrije kako bi Hrvatsku i dalje zadržali kao koloniju izmislivši da ga je u lovu rastrgao vepar.
Koja ironija! U lovu na veprove i Mladen Markač dao je povoda da ga zatvore u Haagu, kao što su Petar Zrinski, brat Nikolin, i Fran Krsto Frankopan zbog šuma i veprova u Hrvatskoj, vlastitih šuma – platili glavom u Beču, a čemu su pripomogli ondašnji hrvatski biskupi. Ni danas crkva ne diže glas zbog hapšenja hrvatskih vojskovođa – generala, dok se zabavlja crkvena kasta oko svojih «posjeda» kao i biskupi iz vremena Nikole i Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Koja je misija Vojnog ordinarija u Hrvatskoj na čelu s Jurajem Jezerincem dok se desetkuju hrvatski generali.
Nažalost hrvatski generali uopće nisu dobri lovci kada ne vide kako ih grabežljivci izvlače za odstrjel jednog po jednog, ne shvaćaju kako – na vlastitom ognjištu – nakon toliko pouka, se treba rukovoditi razumom i uvijek se postaviti i djelovati dostojanstveno zbog pravde i daljnjeg života.
Sve što se događa Hrvati su doslovce i sami krivi, zato što je kod Hrvata u Hrvatskoj sve za prodaju, ponajprije sve moralne vrijednosti se ismijavaju kako bi se bez njih sa svim i svačim lakše moglo trgovati. Toliko se drsko napadaju moralne vrijednosti, a ukoliko se odupre takvoj trgovini vlastite duše za mrvice, ide se u zatvor u Beč i Haag i plati se glavom. Vlastodršci po nekim modernim pogubnim šablonama i danas objašnjavaju pravo i pravdu, dok crkva sa svojom kastom prijeti sudom na nebu onima koji ne daju da im se okupira vlastita šuma. Sve u svemu više od Austrijanaca i Nizozemaca za osobne muke krivi su sami Hrvati. Kriv je bio stariji Nikola Zrinski, dok su hrvatski gradovi u isto vrijeme uništavani od Turaka: Kostajnica, Knin, Bihać i drugi, Nikola Zrinski brani Ugarsku od Turaka da zaštiti Beč i kršćansku Europu. Crkvena kasta bi trebala znati da «ako roditelji jedu zeleno voće, njihovoj će djeci trnuti zubi», što se dogodilo mlađem Nikoli Zrinskom, Petru i njegovoj djeci i dalje sve do Mladena Markača.
Čovjek je biće razuma i trebao bi predvidjeti kada i zašto će izgubiti vlastitu šumu u kojoj potom neće smjeti loviti veprove. Budimo samokritični i ovaj put Hrvati su skupa sa svojim generalima zaspali i našli se izvan zbivanja u Hrvatskoj.
Hrvati su, tendenciozno potaknuti, uveli pravilo da im netko mora platiti za to što su branili vlastito ognjište. Tako su počeli dizati kredite u inozemstvu s velikim kamatama koje više neće moći otplaćivati, a zbog kojih su šume i veprove stavili pod hipoteku, a sve zbog nagrada za obranu vlastitog ognjišta, koje se sve manje čuva. Naivno je ne znati da je snaga odraz urednog življenja, koja pobjeđuje kada um caruje tako da se čovjek ne postavi kao drveni kip – meta u koju se može gađati po želji – a što grabežljivci hrvatskih šuma i veprova u njima silno žele. Zato neka Hrvati mudrošću, budnošću i radom sačuvaju sebe od životinja iz stranih zemalja, «opasnijih» od veprova koji su u hrvatskim šumama. Ubuduće, Markaču i ostalim Hrvatima bit će sigurno u hrvatskim šumama ako se više angažiraju za opće dobro, kada po «pravdi» budu nadzirali šume i tek tada ih u hrvatskim šumama u lovu stranci neće moći zaskočiti i odvoditi u Haag.
Ne može čovjek biti i čuvati dostojanstvo i čast ako ne živi od svoga rada, ako živi na tuđi račun. Ukoliko je netko neradnik, a naslijedio je šumu od pradjedova, može istu prodati i trošiti dok ne potroši sve što je dobio za šumu. Tako po navici čovjek stvara sebe neradnikom, a ni šuma nema u nedogled za prodaju. Stvorio je sebi agoniju za pakao, gdje više nema pomoći. Dakle, pitanje je:
Hoćemo li biti ili ne biti?
Hoćemo li biti i imati?
Hoćemo li biti ili imati?
Pođimo tamo gdje ima, a ne tamo gdje nema. Kanimo se negacija. Budimo dostojni imena čovjeka, svoje hrvatske specifičnosti po kojoj bi trebali biti uzor, budimo otvoreni za dobro – život.
Biti i čuvati dostojanstvo, biti i živjeti, biti zbog dostojanstva, dostojna života, probuditi se i biti stalno budan.
Pretpostavimo svoje šume i gradove kao uvjet za golu egzistenciju, sve zbog biti i života i dostojanstva, ne dozvolimo da nas bilo tko iz vlastitih gradova i šuma odvodi kao roblje i uvjerava pomoću sredstava javnog informiranja kako mi nemamo pravo eksploatirati vlastite šume. Ali, budimo realni, počnimo raditi, a da um caruje.
U presudi za Zrinskoga stajalo je da je «htio biti ono što je njegovo Veličanstvo, to jest nezavisni hrvatski vladar, te je stoga zaista vrijedan da na glavu umjesto krune dobije krvnički mač».

Dr. sc. Ilija Barjašić
Pokret za preporod hrvatskog duha
i poticanje nataliteta u Hrvatskoj - Život

Posljednja izmjena: 2008-01-11 05:45
Novosti - Život

# 2011-09-20 12:51 - Carajean

What I find so interetsnig is you could never find this anywhere else.

# 2011-09-22 12:46 - sqgrzbsca

1186Gv joyekzhmdwpv

# 2011-09-23 05:17 - bgdskhek

SL9Xg3 , [url=http://nxduhyyzrngv.com/]nxduhyyzrngv[/url], [link=http://vdgrxspsnojh.com/]vdgrxspsnojh[/link], http://tzwmatwdhhbn.com/

# 2011-09-24 14:14 - jgnabhil

ioH7nn ambbgmljhezt

# 2016-07-18 01:18 - Deon

Well madaacmia nuts, how about that.

# 2016-07-20 06:05 - Dahrann

It's a joy to find sonmeoe who can think like that

Vaš komentar

CAPTCHA image
065535
free hit counter