Ispis
Kategorija: Novosti
Pregleda: 515

 

                  ZAJEDNIŠTVO JE SNAGA ZAJEDNICE PO VOLJI - NAVIKAMA 

 

Između uzornosti i opomena nema slučajnosti, sve  se odvija po volji ...

Čovjek kao duševno biće treba se čuvati vremena, prostora i kauzalnosti ... , da bi shvatio varke – na Zemlji zamke.

Oni koji jesu opomene ne znaju da im se kao lažovima, lopovima i ubojicama sve vrati kao bumerang, da raditi zlo je samokažnjavanje – bič Božji. Dakle, duša pored darova i milosti nije zahvalna, već po volji čovjek postane rob požuda, nerazuma, rob loših navika ...,

Zato čovjek u ime Života koji JEST treba pravedno djelovati ..., oponašati Oca – Stvoritelja ...

Volja čovjeka je nešto posve psihičko, nije ništa fizički pojmovno ...,  pak ni čovjek  nije dužan lijepim biti, ali volji svakog čovjeka dužnost je lijepoj biti ..., kako piše Franjo Marković, u svojoj Estetici.

Platon u svom poimanju ističe „Čovjek pripada po duši svijetu ideja, a po svijetu prolaznom - svijetu materije ...“

I Hrvati od Iskona kroz prošlost, sadašnjost i budućnost jesu bili i bit će za vidjeti - kao odraz djelovanja po slobodnoj volji ...

Po volji neuredni, zaborave pravila Života pa djelujući postanu robovi neznanja – privida, što ih dalje po navici potiče  da lažu, kradu i ubijaju ..., na kraju posljedično žetva, bumerang samokažnjavanje. Dakle, zaborave – pa se odviknu zahvaljivati za darove i milosti Ocu svome ..., što se  vrati po opomeni kao kazna ..., i tako pokaže kako nema alternative urednom Životu koji se slavi. Čovjek kao biće razuma može apstrahirati ..., ne treba probati zeleno voće, kao zamku po želji, zbog čega nakon i djeci trnu zubi, dok zbunjeno životare - kao odraz nereda pa se vrte u mraku, zaborave bit, ime, smisao ... Umjesto umjerena puta i evanđelja ..., putokaza gdje se Život slavi, suprotno neznanju koje zbunjuje ljudsku vrstu. Koliko su Hrvati u Hrvatskoj voljni suportirati Život vidi se na hrvatskim prostorima, a može se pokazati i zašto je tako. Zašto nema djece i zadovoljstva u najvećem broju gradova i sela, zašto se u nekim gradovima i selima rađaju djeca, tamo gdje su Hrvati  zadovoljni dok rade i čuvaju svoja ognjišta, ne dozvoljavaju da im prividne sitnice narušavaju bitno. Suprotno, izgubljeni, po volji, nakon pod pritiscima, u dočinjenoj sudbini ne znaju što čine, jer čovjek se navikne i pomoću neadekvatnih zakona koji mute božanske zakone, što opterećuje - proporcijonalno toliko se zadovoljno i živi. Dakle, činjenje i življenje u skladu s božanskim zakonima jest iznad ljudskih poimanja. Treba shvatiti da su požude, mržnja i strah najgora kombinacija kada se djelima potvrđuje vlastita sudbina. Zato, uzoran čovjek shvaća trascendentalan karakter svoje biti, što podržava i čuva molitvom – meditacijom, kao zaštitom od zla koje golom egzistencijom napada i ruši čovjeka, i pored djelovanja, darivanja i zahvalnosti kao garancije za vječnost. Dakle, da bi pobijedio zlo čovjek mora pravedno cijeniti sebe tako da se misao poklapa sa stvarnošću – afirmativno ... kako bi Hrvati trebali čuvati obitelj, uzorno djelovati u svakoj mjesnoj sredini  da bi tvorili i stvorili svoju urednu – uzornu državu – zajednicu. Uspjeh ne izostaje kada se spozna da je čovjeku najveća mana i vrlina da se može naviknuti i odviknuti, kako na dobro tako i na zlo.

Konkretno, okupatori Hrvata iz prošlosti su okupirali Hrvatsku nakon II. svjetskog rata, od 1945. do 1990. godine, potom su uvjeravali Hrvate i sebe da su njihova gnusna ponašanja i nedjela u redu, da opravdaju kako su kao nepozvani, lukavi gosti u pravu. A Hrvati, kao pobjednici u domovinskom ratu, još su često žrtve navika iz prošlosti, nisu se još odvikli robovskih navika do 1990. godine, i napokon počeli se navikavati kao gospodari u svojoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kao svoji na svome, a ne i dalje kao sluge što su bili do 1990. godine ..., jer zlo je odraz sofističkog ponašanja koje pomoću lukavštine dalje zbog koristi, sredstvima za javno priopćavanje i tendencioznim obrazovanjem mladih Hrvata truju i navikavaju: subotom u 20h, nedjeljom u 14h, a od ponedjeljka do subote od 0 pa sve do 24 sata. A tek, između ostalog, raznim spomenicima, izložbama, filmovima i dr. gdje su nesvjesno sudjelovali Hrvati janjičari, pa im se isplaćuju doživotni honorari za autorska djela i to od djece Hrvata čije su djedove i očeve masakrirali okupatori i slični njima na vlastitim ognjištima.  

Zadar, lipanj, 2017. godine                                                                            

                                                                    dr. sc.Ilija Barjašić  

                                  predsjednik Pokreta za preporod hrvatskog duha i poticanje

                                                              nataliteta u Hrvatskoj Život

                                  i predstojnik HAZUD/D-a, za poticanje nataliteta u Hrvatskoj